Welke taken kun je aan een VA uitbesteden?

Daar ben je dan.. Op zoek naar antwoorden op de vraag: ‘welke taken kan ik aan een Virtual Assistant gaan uitbesteden?’. De taken die jij doet kun je toch ook gewoon zelf?! Vast en zeker.. maar hoeveel tijd kosten die taken jou? Hoeveel avonden heb je al doorgewerkt omdat je nog een post op social media moest plaatsen? Hoevaak heb je een etentje moeten afzeggen omdat je de website nog ‘even’ moest aanpassen? Hoe vaak moest je tijdens je vakantie nog even je mail checken voor dat antwoord van je klant? Ik wed dat het er meer dan 10 zullen zijn geweest!

Daarom ben je je toch maar eens gaan verdiepen in een VA. Want wat is een VA nou precies, wat kan een VA voor mij betekenen en gaat het me niet alleen geld kosten? Je bent bij het juiste adres! Ik ga jou antwoord geven op precies die vragen! Lees dus snel verder!

Wat is een VA?

Een VA, oftewel Virtual Assistant, is eigenlijk wat de naam al aangeeft; een virtuele assistent. Je kent vast de secretaresses wel; de vaste krachten, de gezichten van bedrijven en de werknemers die vaak hetzelfde werk blijven doen. Een virtual assistant is een beetje anders. Ze zijn zelf ook ondernemer en snappen dus als geen ander hoeveel tijd het kost om een bedrijf draaiende te houden. Hoeveel er bij komt kijken bij het opzetten van een website, het bijhouden van social media of het zoeken van klanten. Hierdoor kunnen ze zich beter inleven in welke ondersteuning jij als ondernemer nodig hebt. Ze dienen als een klankbord voor jou als ondernemer en denken mee bij het opzetten van bijvoorbeeld een social media plan, in plaats van alleen maar dat uit te voeren wat jij zegt.

Virtual assistants willen trots zijn op het werk dat ze leveren en zullen daarom juist dat stapje extra voor jou zetten, hierdoor is een VA een erg loyale kracht.

Wat gaat het me kosten?

Zie je dat ik de term kracht in plaats van werknemer gebruik? Dat is omdat een VA geen personeel van je bedrijf wordt, een VA huur je in! Je kunt een VA vaak al vanaf 1 uur per week inhuren waardoor je niet vast zit aan verplichte uit te betalen uren.

Nog een pluspunt is dat een VA geen fysieke werkplek nodig heeft, alleen een laptop en internet and she’s good to go! Mocht jij als ondernemer fysiek willen afspreken om zaken door te spreken is dat natuurlijk geen probleem, maar nodig is het niet! Hierdoor bespaar je o.a. op reiskosten, stroom/gas, ziekteverzuim en vakantiedagen! Het enige wat je hoeft te doen is de daadwerkelijk gewerkte uren uit te betalen.

Als je dat als ondernemer niet overhaalt weet ik het ook niet meer ;)! Een virtual assistant wil jou als ondernemer helpen met het laten groeien van je bedrijf, dit is namelijk haar visitekaartje! Een VA kan samen met jou nieuwe zaken/taken oppakken en uitzoeken, groeien is leuker als je het samen doet!

Geen gedoe! Dat verwacht je van je VA toch ook niet?!

Wat kan een VA voor mij betekenen?

Zoals hierboven al kort beschreven bespaar je met het inhuren van VA juist erg veel! Naast de financiële besparingen, levert een VA je ook veel besparing in tijd op. Want alle taken waar jij geen tijd voor hebt gehad kan een VA voor je oppakken. Kom je om in de mailtjes? Pakt je VA het voor je op! Moet je nog reageren op vragen via social media? Geen probleem doet je VA voor je!

Jij houdt hierdoor zeeën van tijd over die je aan de groei van je bedrijf kan besteden, of misschien gewoon kan gebruiken om eens lekker thuis een filmavond met je partner (en kids) te houden. Jij mag het zelf bepalen! De ene week wel een taak en de andere niet? Ook geen probleem, aan het einde van de maand krijg je een factuur voor de daadwerkelijk gewerkte uren. Geen verplichte minimale uren, geen gedoe! Dat verwacht je van je VA toch ook niet?!

Wat kan ik uitbesteden aan een VA?

Denk je nu nog steeds wat kan ik eigenlijk uitbesteden aan een VA? Hieronder deel ik een aantal voorbeelden ter inspiratie:

 • Reacties bijhouden en beantwoorden op social media kanalen
 • Social media content maken en inplannen
 • Stockfoto’s zoeken
 • Blogcontent maken of redigeren
 • Interne links koppelen
 • Marketing voor je bedrijf
 • Website aanpassingen verwerken
 • Website opstellen
 • Zoeken van nieuwe blogideeën
 • E-mailmarketing opzetten
 • Facturatie bijhouden en verwerken
 • Verwerken van gegevens in database
 • Etc.

Misschien zit dat wat jij zoekt er niet tussen, geen probleem! Zoals ik eerder aangaf is een VA erg creatief en vaak bereid om nieuwe taken op te pakken of uit te proberen. Wees dus zeker niet bang om eens na te vragen wat de mogelijkheden zijn!

Geef een reactie