Inloggen

MySupport

E-mailadres:

Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?Log nu in!

Aanmelden

Voor MySupport

Bent u een gebruiker van Rebif® en heeft u nog geen website account? Meld u dan nu gelijk aan om van de online services van MySupport gebruik te maken!

Nu aanmelden!

Over multiple sclerose (MS)

Wat is Multiple Sclerose precies?

Wat is MS?

Multiple sclerose, meestal afgekort MS genoemd, is de meest voorkomende niet-traumatische aandoening van het centrale zenuwstelsel, d.w.z. de hersenen en het ruggemerg. De medische naam voor deze ziekte is encephalomyelitis disseminata. Het is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door het optreden van steeds terugkerende aanvallen. De verschijnselen van MS kunnen van persoon tot persoon grote verschillen vertonen.

MS ontstaat wanneer het immuunsysteem van het lichaam het myeline, dat het beschermende omhulsel rondom zenuwvezels vormt, gaat aanvallen en afbreken. Er kunnen hierbij miljoenen zenuwvezels worden aangetast. Het littekenweefsel, dat ontstaat wanneer het ontstekingsproces stopt, heet “sclerosis”, en ook wel “plaque” of “laesie”. Het feit dat dit littekenweefsel op meerdere willekeurige (“multiple”) plaatsen in het centrale zenuwstelsel ontstaat, heeft de ziekte MS zijn naam gegeven: multiple sclerose betekend letterlijk “vele littekens”.

MS ontstaat meestal bij jonge volwassenen. Tot nu toe is er geen behandeling ontdekt die tot genezing leidt en er bestaan geen preventieve maatregelen om het ontstaan van de ziekte te voorkomen. Veel aspecten van de ziekte zijn nog steeds onverklaard en de precieze oorzaak van de ziekte is nog onbekend. Er wordt echter over de gehele wereld op grote schaal onderzoek gedaan naar MS, en de thans beschikbare ziekte-modificerende middelen (DMD´s) kunnen veel van de verschijnselen van MS doen verminderen, zodat mensen met deze aandoening een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden.

Bron: Medische Redactie Merck Serono, juli 2012